
QUESTION ANSWER
We have a student that is ESOL as well as GAA.  Will her ESOL class cause an in field error? If the person hold the the proper creditals for ESOL they will be in 

field.

Please help me with my Middle school Remedial E120 ~ we have a 5 days schedule with rotation 
connections class.They  are showing 4 segments of J. 
They have them scheduled with a J  Reading, ELA, Math and Remedial Math.. and the 5th period 
logic pulling a J. Please send me explain this .

State Guidelines for reporting Remedial Segments see the 
Remedial Education Program Guidelines and Board Rule 160-4-5-
.01
REMEDIAL EDUCATION PROGRAM.  Also see the Guidance from 
Remedial Department located here: 
https://www.gadoe.org/Curriculum-Instruction-and-
Assessment/Curriculum-and-
Instruction/Documents/REP/Remedial-Edcation-Program-
Guidance_2020-2021.pdf for Reporting segments for a 5-PERIOD 
DAY Please refer to our documentation  In the FTE General 
Information Document

Will you please explain the inclusion code of 3 and if we are supposed to use it for special ed 
speech only students if they are pulled out by the SLP?

Inclusion Code 3 is used when a Speech/Language Pathologist 
pulls students out of class to provide a service.  It's normally a ELA 
class that the student(s) is pulled out of.  This can be once a week, 
once a month.   Please refer to our Open Office Hours 
Presentation posted  9/23/2020.   We have a Powerpoint and 
recording for you to review how to report  Pullout Speech 
Therapy, Inclusion Speech Therapy and Suupplemental Speech 
Therapy.  You can find Open Office Hours located here: 
https://www.gadoe.org/Technology-Services/Data-
Collections/Pages/Open-Office-Hours.aspx

We have E6094 that states SWE students (REPORT TYPE = "S" in FTE) who have been active this 
school year must have a course record with a Special ED Delivery Model reported in Student Class  
Primary Eligibility of Speech.  The services in the IEP reflect Special Education Services Outside of 
the General Education Classroom and list Speech, 30 minutes 1 time/week in the Resource Room.  
Guidance we received last week titled "Speech: Delivery Models and Inclusion Codes" states this: 
When reporting speech provided out of General Education in an Individual or Small Group Setting 
for the disability of Speech, Do not report in Student Class; No DELIVERY MODEL needed.  Will 
you please clarify this?

If a student has a PRIMARY AREA of '3' Speech then there would 
be no classes reported in SC for that student because there is no 
speech course number.   An update went into SC 10/13/2020 to 
exlude PRIMARY AREA = '3' and FTE Segments that are '3' from 
E6094.



E2555 - Students previously reported Primary Language of 051, which is no longer valid.  We have 
no other primary language to enter for these students. Will this error be relieved.

No,  If they were marked  with 051 Last year you must determine 
whether those students actually speak english.  Look at the 
Language Code Table  for the closest language for the student.   
You must check the HOME Language Survey the student 
completed when enrolling.  Please check the state guidance 
located here:https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-
Policy/State-Board-of-Education/SBOE%20Rules/160-4-5-
.02.pdf#search=ESOL

E6083 We provide CTI consultative sped services at our college and career academy. Some of the 
students are in .5 classes as part of their pathway. It is my understanding that this is a relievable 
error. Please confirm. 

Yes, as long as the class is not Visual Arts the error can be relieved. 

E6083 - it is my understanding that we can not provide CTI services in a work based learning 
program. Is that correct?

Yes, you can.  If it states in the students IEP that they are to have 
CTI Service then I will relieve this error. Please state in the 
comment that the IEP states this. 

For virtual reasons, we have a teacher from one school who teaches students from 4 other 
schools. They are also teaching 2 subjects. For CPI, do I have to code these by subject and by 
school? (I am asking for my CPI coordinator). 

Yes, If you have a teacher that is teaching multple subjects at 
multple location you will need a C record for each location.

Are we signing off by the initial transmission deadline? Or does sign off happen before the cycle 
ends on October 27th?

Signoff for FTE can begin after FTE duplicate resolution.   You can 
begin to Signoff on your data starting October 20th.

Reporting speech students in Student Class served by pulling out for small groups, would they 
have delivery model of 1, no additonal teacher and have an inclusion code of 3?

Yes, please also review the Student Class Delivery Model 
document for more detail.

Hello, I am the Director of Operations and I do not have Clearance.  I am working on it but am not 
sure if I will have it in time?  What Job code, fund code, and Fund Flag should I use?

Please give me a call I am not sure about the job duties.



What does goes in the Employment Basis box under Certified/Classified? The EMPLOYMENT BASIS is the amount of time that the person 
works. For Example a person can work 100% that will be 1.0 if a 
person work part time it will be 50% .50

Final Question:  If we are still virtual, should we code it as virtual/remote learning or in the 
building for FTE purposes?

FTE is earned for students who are present for at least one of the 
10 days prior to the FTE count
day. Please note that “present” refers to the student’s active 
participation in the educational
program or service being provided. In other words, the student 
has attended class. This active
participation can be recorded for students receiving instruction in-
person or
virtually/distanced/remotely.  ( Please see Student Attendance 
and Virtual/Distance/Remote Learning FAQ Sheet)

On the "N" for IEP services, what about a child who meets all the criteria BUT they are not eligible 
for the services provided by the district to service plan students?  For example, a student is 
eligible as OHI and does not have any services related to  speech, but the district provides Pro 
Share services through speech.  Should they still be listed as "N" in the data?

Your District decides on how  they will  spend their proportionate 
share money.   Remember: The Definition of IEP (Y) student 
receiving the services means the student is coming to the public 
school for very limited Special Ed services, usually Speech Therapy.  
The Definiton of IEP ( N) student IS NOT receiving   services means 
the student is qualified for Special Ed services, the parent was 
offered services in an IEP but they refused.  The student is eligible 
but is NOT served by the public school system.

We have child find students whose parent has advised us that student is no longer attending 
home school because over compulsory attendance age or who parent has advised has graduated 
from their home school program?  How do we no longer report them as child find or how do we 
get them off of our error report?

We have no guidance on exiting a Child Find Student.   Contact 
Kathy Aspy for Error Relief



Are Child Find only students that had a service plan?  If they had an IEP, they would not be Child 
Find?

If they have an IEP  and they are enrolled  they are a Y(YES)   All 
students who are a CHILD FIND has an IEP --- Please see the FTE 
General Document.  We have Matrix  to show you how to identify  
Child Find Students and what is required.  The  Matrix can be 
found here: https://www.gadoe.org/Technology-Services/Data-
Collections/Documents/FTE%20Resources/FY2021/FY2021%20FTE
%20%20General%20Information_8.28.20.pdf

If a student enrolls in a high school they have never attended and then no-shows, does that 
student then affect the high schools graduation rate?

No, the student would not be reported by the district/school since 
the student never attended and was not expected to attend based 
on the prior FISCAL YEAR SR.

FTE - E216 - if a student qualified at another district for EL with the language code of 051, will we 
get an error if we change the language code to 8?  If so, will this be relieved?

 You must check the HOME Language Survey the student 
completed when enrolling.  Please check the state guidance 
located here:https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-
Policy/State-Board-of-Education/SBOE%20Rules/160-4-5-
.02.pdf#search=ESOL

Will you explain if  a special education teacher can serve as the ESOL Teacher if she is ESOL 
Endorsed

Yes, a special education teacher can teach ESOL if they the 
Endorsement

The DE self pay course number is drawing an error. Is this something that will be relieved or 
updated on the course master? or is there additional information needed on our end?

Student Class E7005 - We have a student that has been enrolled this year, but is now withdrawn 
to Home School.  We need to report the courses that they had in Student Class but we are getting 
an E7005 edit. Not sure how to correct this.

E7005 has been modified to not throw an error until after 
10/6/2020 the FTE count date.  The update went in 10/13/2020.

If I have an EL student who is not scheduled for an ESOL class first semester but does have classes 
scheduled for second semester, I enter those S2 segments now, correct?

NO, The ESOL Department has advised  for Districts to put in the 
‘05’ code to indicate that they are not serving the ELs any ESOL 
segments this semester.  They are reported in FTE 3



We a student who withdrew to home school two years agos.  We are getting an error that 
student should be child find.  When I checked the home school report in SLDS, parent filed a 
declaration of intent in White County.  How do I get this student off my error list?

Please contact Kathy Aspy 

E2555 are students that are reporting some level for EL, therefore we cannot use 008 for English. 
In reviewing their past records for EL they have never reported another language other than 051.

No,  If they were marked  with 051 last year you must determine 
whether those students actually speak English.  Look at the 
Language Code Table  for the closest language for the student.   
You must check the HOME Language Survey the student 
completed when enrolling.  Please check the state guidance 
located here:https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-
Policy/State-Board-of-Education/SBOE%20Rules/160-4-5-
.02.pdf#search=ESOL

How does Special ed work with Graduation Plan Option B  - Since students are dual enrolled they 
are not served but they are still eligible.

Not sure what GRADUATION PLAN OPTION B -- please email one 
of us Directly.

can you repeat what you stated about middle school remedial with more than 2 J segments.  We 
are using a virtual schedule and the students are serviced 3 segments and these are scheduled 
courses for the full year

Yes,  the limit from Budget on claiming remedial segments is two 
segments in a 6 segment day.  If you are on block scheduling you 
are allowed three (3) 'J' segments.

I am sure you all have answered this so many times but... Virtual Learner Y or N, is this only 
pulling from Course enrollment, online course?

Student Class has a data element ONLINE COURSE which is a Y/N 
field and it's only pulled in SC.  

How about a Special Education?Coordinator. What would be the job code, field code and subject 
code?

Coding the Special Education Cooradinator would depend on what 
the person is teaching and what certification the person holds. 

I really need help coding special ed. teachers. Will Katie be offering any training that would help 
with this?

Yes, I will work with you but please go over the presentation 
posted on the Data Collection Website under the  New 
Coordinator tab. 

Non-U No Shows are not supposed to report as 6/16, only U no shows.  Do we now need to 
report K or H with 6/16 as well as U?  What date is reported for Z?

No, a student with K or H  you don’t  have to report on 6/16-- If a 
student transferred  out of  District  use the appropriate 
WITHDRAWAL CODE.



If a SWD is enrolled for a week this school year and withdraws to homeschool prior to FTE count 
day, don’t we still need to report their classes from this school year in Student Class even though 
they will be a Child Find student for FTE?

Yes,  you would report classes for those students.

FTE - E2555 is coming up for students who qualify for EL and marked 008 and were found eligible 
for services at other districts.

 You must check the HOME Language Survey the student 
completed when enrolling.  Please check the state guidance 
located here:https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-
Policy/State-Board-of-Education/SBOE%20Rules/160-4-5-
.02.pdf#search=ESOL

I am getting E6094 for my speech students and their primay area is speech The E6094 has been modified to exclude PRIMARY AREA OF '3'  
and any FTE Segments with a '3'.  This update was applied 
10/13/2020.

Final Question:  If we are still virtual, should we code it as virtual/remote learning or in the 
building for FTE purposes?

Please refer to the guidance document located here: 
https://www.gadoe.org/Technology-Services/Data-
Collections/Documents/FTE%20Resources/FY2021/FTE%20Attend
ance%20Guidance.pdf

Will you please explain the inclusion code of 3 and if we are supposed to use it for special ed 
speech only students if they are pulled out by the SLP?

Please refer to our Open Office Hours Presentation posted  
9/23/2020.   We have a Powerpoint and recording for you to 
review how to report  Pullout Speech Therapy, Inclusion Speech 
Therapy and Suupplemental Speech Therapy.  You can find Open 
Office Hours located here: https://www.gadoe.org/Technology-
Services/Data-Collections/Pages/Open-Office-Hours.aspx


