
QUESTION ANSWER

1. This is an early question.  ;-)  Yesterday, you mentioned there was a document that 

showed some of the recommended reports to review for sign-off.  Where would we 

find this?  Thank you!

Please see Handouts for a Description of FTE Reports

2. How does the SWSS waiver affect the scheduling of EIP students. EIP class size requirements can be waived

3. Does the maximum class size apply for classes that are virtual classes only? Maximum class size applies for all classes

4. This is a question about the program funding.  Is the funding amount for EIP 

kindergarten assuming all segments were EIP or just reading and math? 

If a student is in EIP Kindergarten and taking EIP classes 

whether it's Reading or Math, the student is funded for 

those segments.  Please see EIP Board Rule listed here: 

https://www.gadoe.org/External-Affairs-and-Policy/State-

Board-of-Education/SBOE%20Rules/160-4-2-.17_dup.pdf.  

Also see the documentation posted for EIP Guidance which 

talks about how many segments are reported for each EIP 

Model and EIP Frequently asked questions.

5. If we are offering virtual learning, for ease of scheduling, communication, integration 

with our learning management softeware, etc., we scheduled students into sections of 

150 students (but the teacher isn't working with all 150 studetns at one time) and the 

total of 150 students is a normal student load for our teachers in HS.  Do we need to 

change this and split the rosters or can we document this on our end, in the case of an 

audit?

The district would need to stay within the guidelines of the 

district's class size waiver.  The district can schedule same 

period, same teacher, same course number but different 

section.



6. what Enrollment status should I use for PK Loterry students that have decided to drop 

due to COVID - 19? If a PK student drops out due to COVID use WITHDRAWAL 

CODE = 'H' - Attend Home Study or 5 Age is less than six 

years (Not subject to compulsory school attendance).  All 

children enrolled for 20 school days or more in the public 

schools of this state prior to their seventh birthday shall 

become subject to all of the provisions of this article, the 

provisions of Code Sections 20-2-690 through 20-2-701, and 

the rules and regulations of the State Board of Education 

relating to compulsory school attendance even though they 

have not attained seven years of age.

7. Can all virtual students including EIP, SPED, gifted, etc. be listed under a virtual teacher 

without effecting funding?

Yes, districts considering virtual/distance/remote or hybrid 

instructional options for the 2020-2021

school year, in response to the impact and effects of COVID-

19, should not experience a

negative impact to their funding for offering 

virtual/distance/remote or hybrid instructional

options.  The normal and regular FTE reporting 

requirements remain applicable.  For those

schools that have chosen the distance/remote instructional 

learning model, FTE reporting should

continue to reflect the student’s regularly scheduled classes 

as of the FTE count day the same as if all students were still 

in a traditional school building.

8. Last week you said to schedule Online SPED students just like normal. Does this also 

include Resource classes?

The district will need to stay within the guidelines of the 

district's class size waiver.

9. If we can increase our classsze with a waiver, does this mean we can include more EIP 

students in the class and if so what is the formula?

The district will need to stay within the guidelines of the 

district's class size waiver.



10. Who can help with CPI coding questions? Katie Green can help with any questions about coding 

people in CPI.

11. What if the virtual class is an online teacher through a software program and not an 

actual teacher?

Use all 4's for the COURSE TEACHER CODE and if it's GAVS 

use all 2's for COURSE TEACHER CODE.

12. Is class size pulled by period and/or section. Example same teacher, same period 21- .0 

gen ed, 3 - .9 Cotaught. Is that a class size of 24 or one class of gen ed and one of 3

Class size is pulled by COURSE TEACHER CODE, and then by 

CLASS PERIOD.

13. Just to be clear... we have some virtual teachers teaching multiple grades (3, 4, 5 ) but it 

does put them over the max students. It doesn't for the grades they are teaching 

though. If that makes sense.

Please schedule separatly for each GRADE LEVEL. 

14. Can EIP, SPED, gifted, etc. be listed on the SAME roster under ONE virtual teacher? One teacher cannot provide multiple special services to 

different students at the same time in one class.  Is the 

teacher providing services to all students?  This would effect 

In-field/Out-of field. 

15. Even if it exceeds maximum size? The district would need to stay within the guidelines of the 

district's class size waiver.



16. What is the difference in coding 3 (speech inclusion) and coding the Program code 3 for 

a segment of speech?

For FY21,  we  added New INCLUSION CODE = ‘3’ – Speech 

/Language Pathologist must be used with PROGRAM CODE 

of ‘3’.  See the definition for SLP in the FTE Data Element 

Detail.  This is a direct special education service that 

indicates an instructional model where a speech language 

pathologist works with identified students and the general 

teacher within the general education classroom.  There is a 

new edit that says:   E707 - INCLUSION SEGMENT 1 = ‘3’, 

PROGRAM CODE 1 must = ‘3’.  Also,  see Special Ed 

Documentation on reporting Speech 

(https://www.gadoe.org/Curriculum-Instruction-and-

Assessment/Special-Education-

Services/Documents/Data%20Conference/FY21%20Pres%20

Rec%20Doc/FTE%20and%20Program%20and%20Inclusion%

20Codes%20for%20Reporting.pdf).

17. For School Safety - if the student had an offence last year but had the tribunal this year 

due to covid.  How do we report it?

The tribunal would not be reported - the incident was 

reported in the prior year SR collection.  If the district 

receives a Program level error related to a Student Safety 

incident being reported, for this scenario the error can be 

relieved with an error comment.

18. A question about EIP.  If we are serving a student in reduced class and can get the 6 

segments of FTE, do we need to have all of the courses coded as .1 courses in student 

class

If a Remedial PROGRAM CODE is reported in FTE, there 

must be a corresponding 00.1 course reported in Student 

Class.



19. Our high schools run a 4x4 block typically. We run an 8 period day several times during 

a semester. Is the 8 period day considered regularly scheduled to count that day on FTE 

day?

Yes, report exactly what is happening on the Count day.  If 

the student's schedule is on a block schedule on the day of 

the count report the student's schedule.  If the student's 

schedule is an 8-period schedule on the day of the count, 

report the student's schedule.  See the FTE General 

Information document on reporting segments.   If all eight 

PROGRAM CODE segments are eligible for state funding, the 

district may drop the segments of your choice.   However, if 

a system schedules eight shortened segments and uses one 

of them to offer a non-state funded course or program, the 

non-state funded course must be one of the six segments 

reported. 


