
Questions Answers

1

Was the field SIS Coordinator removed from Data 
Collections Survey.  What did Irish mention about the "Yes" 
for the proactive calls?

There were 3 fields removed from the survey:  SIS Coordinator, PreID Coordinator 
and the question "Do you want the helpdesk to provide proactive calls?'  

2

Is the new Withdrawal Code for all students that leave to 
attend a TCSG school?

No, the Withdrawal Code can only be used if the student is enrolling in the Dual 
Achieve Program at a technical college in GA.  The description of code '7' will be 
changed to "withdrew to attend TCSG (Technical College System of Georgia) in the 
Dual Achieve Program".  This new program allows a student, 16 years old or older, to 
complete the requirements for a HS diploma (not a GED) while attending a TCSG 
college.  If the student withdraws from HS and is not enrolled in the Dual Achieve 
Program, then you must use the Withdrawal Code 'O' = Adult Education/Post-

Dual Achieve Program at this time.  I hope to have that verification process spelled 
out in the next month.

3

What do we do if we won't hold the EL Exit meeting until the 
first or second week of school.

The ACCESS test is only administered during a single window in the early Spring. 
The ACCESS Score Reports are usually distributed to LEAs at the end of the school 
year. They were a little late in 2021 because the testing window was extended due to 
COVID-19.  When reporting EL status in FTE, report whether the student is being 
served as of October 1 / FTE count day. Please contact the Assessment Division with 
your ACCESS testing administration questions. Contact ELPrograms@doe.k12.ga.us 
with your questions about the timing of the EL Reclassification Meetings that may be 
held at the beginning of the school year. 

4

We have block scheduling.  When we send 3 segments of 
ESOL, there would only be 2 classes with an ESOL 
Delivery Model in SC.  Is that ok?  

Yes.  The error was created because we are seeing students reported in FTE with 5 
segments of ESOL and 1 class with a ESOL Delivery Model attached.  We will make 
allowances for block scheduled classes in the error check.  In the example you gave, 
2 classes in a 4 class block (half of the day) should extract as 3 segments of ESOL 
(half of the day).

5

Will we need to "code" all of our 504 students with one of 
the reasons listed?

Yes.  You will mark the student SECTION 504 = 'Y' and mark one or more of the 504 

PLAN codes as 'Y' also.

6

Are we doing attendance for virtual students the same as 
last year?

Yes.  The guidance is the same.  See https://www.gadoe.org/Technology-Services/Data-

Collections/Documents/FTE%20Resources/FY2022/Student%20Attendance%20and%20Virtual.pdf

7

It would be nice to see any recently exited students on the 
GUIDE SpEd History so we can tell they were previously 
exited. We are going to add the exited students to the Special Education History Report.



8

Can the Special Needs scholarship be used for students 
going to college? No.

9

You were talking about provisioning in GUIDE for certain 
areas to see reports only (which is GREAT!)  Will there be 
something like this in the portal for reports under the 
different data collection areas so other users can see 
reports but not have access to all the things? We will ask our developer/programmer if this is possible.

10

Are you saying that we need to add 05.03000 to all of our 
students that are pulled out for speech on the day of the 
count?  In the past we normal override the course that  are 
being pulled away from their regular class on the count. Please contact Karen Cliett, at kcliett@doe.k12.ga.us, to discuss this question.

11

Can we put PII in the new Data Collection Help Desk 
tickets? No, PII should not be put in these tickets.

12

Is there a DOE Portal role that can see the EL History 
report?

Yes, there is a district read-only EL Director role and a read-only school-level role.  
See the GUIDE Help document (in the upper right corner of the GUIDE application) 
and search for 'provisioning'.  

13

Would that school year (for the new data elements in SR-
System) begin with July 1 for the new SR private/home 

study student count of evaluations (data elements:  Private 

or homeschooled students - initial evaluation, Private 

or home school students found to be initially eligible, 

and Private or homeschooled students - a re-

evaluation)? Yes, the count should begin on July 1 and end when you sign off on SR.

14

Am I correct in thinking that the Supplemental Speech 
students would not be scheduled into the new pseudo-
course number?

You are correct. SWD who are scheduled in at least 4 of the same Special Education 
class/segment (with the same Special Education program code), who are pulled out 
of one of those Special Education classes/segments for speech are still coded for the 
Special Education class/segment and an override is included for Supplemental 
Speech.

15

Is there any news on the GADOE providing data to CRDC 
for the upcoming collection?

GaDOE is planning to seed the CRDC data collection with as much data as we have 
collected from the districts.

DEXTER-MOSELY ACT questions



16

For Dexter-Mosely Act, would there be any special 
enrollment code used? No.  There is no special enrollment code.

17

So are the home study parents aware of this SB 42? We 
start school August 2, which is not now 30 days before the 
1st day. It is the parent's responsibility to contact the school.  

18

Are students enrolling because of Dexter Mosely Act 
required to live in the district? Yes, the student must live in your district.

19

Do I have to enroll students that are eligible for the Dexter 
Mosely Act in our system? Yes, the student must be enrolled in the school.

20 Does attendance get reported? Yes, take attendance for the class in which the student is enrolled. 

21

What data element will identify the Dexter-Mosley Act 
students?  How will Accountability or Data Collections 
identify them?

There is no element to identify a student as 'enrolled because of the Dexter-Mosely 
Act'.  You will need to ask Accountability how they will account for these part-time 
students.

22

How would we handle a student that wants to enroll with us 
for the Dexter Mosely Act and take one course with us but 
they are already enrolled with GA Virtual School taking 
other courses?  We cannot enroll them, correct? A student cannot be enrolled in two schools at the same time.

23

You say that students who are enrolled because of the 
Dexter Mosely Act are most likely to be excluded from 
Accountability because they are part-time.  How many 
segments make a student fulltime?  What if a student wants 
to take 2 or 3 segments and not just 1? Please check with Accountability for an answer to your question.

24

Can he only take 1 class, if he takes 2 can he be funded for 
2?

Yes, funding is based on services provided.  If the student is enrolled in two classes, 
he will be funded for two classes.

Student Class questions

25 SCHOOL CODE?

When a student is in a local jail (Correctional Facility) and is being served Special 

Correctional Facility.

26 code would a district use?
If the student is being served Sp.Ed. in a Correctional Facility then the district would 
use the COURSE TEACHER CODE of the teacher in the district serving the student.



27 ALTERNATE SYSTEM CODE?

ALTERNATE SYSTEM CODE is the District 3 digit system code.  Summary: For the 

Facility. 

28

Is there any FTE funding associated with the new pseudo 
course numbers for special ed?

Yes, funding is based on services provided.  These pseudo-courses were created to 
allow you to schedule and report Special Education services.  See the slides on the 
pseudo-course numbers.  There is a column labeled FTE PROGRAM CODE.  

29

What about student that are pulled for PT and OT services? 
Would you use a pseudo-course number for those? We have not added therapies as pseudo-courses at this time.

30

Will the new pseudo-course numbers have to have end of 
year grades. Disticts will use the 'Z' grade for No Grade expected.   

Student Class Enrichment questions

31 What is ENRICHMENT?

Enrichment is when a student is receiving enriched class content and/or service in a 
class beyond the general education curriculum.  Local criteria are used to qualify a 
student with exceptional ability and motivation who was not identified in the gifted 
program. 

32 Do we receive QBE earnings for Enrichment students?

Enrichment is not the same as Gifted.  These students are in an advanced class but 
they have not qualified for the Gifted Program. The students getting enriched 
curriculum are reported with a regular FTE program code.   If they are not qualified as 
Gifted then they cannot have "I" Gifted for FTE Program Code.

33

When we schedule regular ed students with gifted students, 
we are using two course numbers - so the regular ed 
course number paired with a gifted course will have all 
students in that class receiving enrichment.  In the past we 
have not been able to enroll a regular student into a gifted 
course number without generating errors. 

You would not use a gifted course number xx.2 for Enrichment students. You are 
scheduling them correctly.  



34

How will you know that the gifted class and the enriched 
class are really just one big class of AP Chemistry?  Our 
course numbers are different (one has a xx.2 and the other 
is xx.0) and the course section numbers are different.

We will use the Marking Period, Class Period, and Course Teacher to put the two 
class rosters together.  

35

Wouldn't all students sitting in a gifted class who are not in 
the gifted program be marked enrichment?

That might be true in an AP Chemistry course where the curriculum has been 

getting Enrichment as well (local criteria are used to qualify a student with exceptional 
ability and motivation who was not identified in the gifted program).  This is not 
necessarily true for the students in 3rd grade Language Arts who are mixed in with 
students receiving gifted services.  Just because the rest of the 3rd grade class is in 
a class with some gifted students doesn't not mean that all students are being taught 
with enriched curriculum and that all of the students have qualified for Enrichment.

36

Can we have a class of only ENRICHMENT students and 
mark them as ENRICHMENT = Y?

No, you cannot have a class of only ENRICHMENT students marked as 
ENRICHMENT = Y.

37

Should an ENRICHMENT student have a Gifted Delivery 
Model attached? No, the ENRICHMENT students are not gifted and cannot have a Gifted Delivery 

model attached.

PreID

38 Clarification on the PreID Data Collection

Data Collections is no longer collecting the PreID data collection. The GaDOE 
Assessment department is in charge of the test assessment information PreID 
collection.  Please contact the Assessment Department for questions on how, when, 
and where to upload PreID files directly to the test vendors.  If you have questions on 
the PreID layout or file extract specifications, please contact Theresa Dell-Ross at 
Theresa.Dell-Ross@doe.k12.ga.us  Adrienne Walker at 
Adrienne.Walker@doe.k12.ga.us.


