
Q and A from Open Office Hours on 8/24/31 
 
Q1: Question...is the March CPI data upload or the June Student Class upload the final one we can do to 
impact In-Field reporting?  
A1: It is March for CPI and June for SC. 
 
Q2: This question may be answered later: I've already submitted my Data Survey, but our district has already 
had to close due to COVID. Should I contact someone to let them know when our calendar is adjusted? We do 
not yet know how it will change ultimately.  
A2: you can re-open the survey to update -- the calendar can be opened by you to update; it does not require a 
superintendent email to reopen. 
 
Q3: When a student enrolls from homeschool to participate in a sport, is there a limit to how many courses they 
take, or could they enroll fulltime? 
A3: The law says they must enroll and participate in at least one. There is no upper limit. A student could enroll 
in 6 classes. If the student enrolls in more than 2 classes, that student is not considered part-time. If the 
student enrolls in 6 classes, we will consider the student full-time and not a ‘Dexter-Mosely enrolled’ student.  
 
Q4: Along identifying Dexter Mosely students, there are private school students that enroll to attend courses at 
career academy.  They are part time taking 1 to 2 courses.  All the questions about Dexter Mosely would be 
like these students, right?  
A4: Yes, a student can be enrolled on a part-time basis. There is no state law requiring that students be 
enrolled full-time. 
 
Q5: For IC, when we enter an exit date, IC automatically calculates M1, M2, M3, M4 and Former.  We use be 
using June 20, 2021, as the exit date.  
A5: Thanks for the information. The date the district is using is ok. 
 
EIP Questions 
Q6: Are class size waivers no longer valid for all classes or just EIP.  
A6: Class Size waivers are no longer valid for EIP only.  
 
Q7: Is the approved innovative model an effective program for accelerating student learning that must be used 
all day or during a specified segment?  
A7: That would depend on the model. If the students are being instructed using the innovative model all day, 
the student can be reported with 6 EIP segments. If the innovative model is not an all-day instructional model, 
then the instructional day is divided into 6 segments and only the segments in which the student is receiving 
EIP service can earn the EIP segment code. In the Class size board rule, it tells you the number of segments 
you can get in one day. See 160-5-1-.08. 
 
Q8: Class Size Board Rule 160-5-1-.08 does not match the EIP Guidance Document. It still lists the Reduced 
Class model still.   
A8: State law takes precedence and says that it cannot be used. The board rule change takes several months. 
 
Q9: With the Innovative Model for EIP, can other subjects like SS/Sci be used as an EIP course too with the .1 
in the course number?  
A9: Yes, with Innovative and self -contained models, subjects other than math and reading may qualify for EIP 
earning. 
 
Q14: Does the new EIP Innovative Model change how students are listed on rosters? For example, .0 students 
are listed on a .0 Roster and .1 students are listed on a .1 Roster?  
A14: For the Innovative Model students should be in xx.1 class.  
 
Q10: The EIP Guidance no longer shows reduced class as an identified model.  Are you saying that we can 
still run the reduced class size model claiming 6 segments if the teacher is paid with Federal funds and 
reported with funding code 03 for CPI?  



A10: You can use ‘4’ Reduced Class Model but the teacher of the class cannot be state-funded but can be 
funded with Federal funds and reported in the personnel data collection, CPI, with FUND CODE ‘03’ for 
CARES I or II, or ARP/ESSER funds.  You can report 6 segments in FTE. This is probably a temporary 
concession this year to take into account that scheduling had already be finalized in the schools’ SIS. 
 
Special Education questions 
Q13: How will you know the students that need to be marked for compensatory?  
A13: Every Student with a Disability should be considered for compensatory services. If the student received 
all the services in their IEP without delay, then the student is not eligible (code ‘P’). If the student is eligible, use 
codes ‘A’, ‘B’, ‘C’, ‘D’, or ‘N’ (see the Student Record Layout or Data Element Detail documents). The 
information that feeds the SIS should come from the IEP team manager, the Special Ed Case Manager, or 
school Special Education Director. That data flow is up to your school or district. 
 
Q15: All special ed students should be eligible for compensatory services if they have missed services for any 
reason. Will this field be required for every special ed student?  
A15: Yes. 
 
Q22: So, am I understanding the default is blank if they have IEP and we are not offering those compensatory 
services?  
A22: Compensatory Services cannot be blank if the student has a Primary Area. Compensatory Services can 
only be blank if the student does not have a Primary Area.  It sounds like you might be looking for:                                                                                     
P - FAPE Compensatory Services were not considered - An IEP team did not consider compensatory services 
because all IEP services were provided (P) in a timely and accessible manner. * (This should be the default 
response) 
 
Q11: When a teacher has a teaching certificate and is actively pursuing gifted endorsement, can we schedule 
and report student gifted segments with this teacher?  
A11: If this is your best candidate for the job and you don’t have another teacher available who is gifted 
endorsed, then schedule the teacher. For In-Field/Out-Of-Field, the teacher would be Out-Of-Field. You can 
submit the students with gifted segments. 
 
Q16: How soon will the recording be posted?  
A16: It should be posted by the end of day Thursday. 
 
Q17: Will there be any CPI webinars?  
A17: We do not have any planned currently. Please call Katie or Kathy and we can talk about any specific 
training needs you have. 
 
Q18: What is the best way to submit questions?  
A18: In the portal, submit a ticket  
 
Q19: Wouldn't every non-gifted student in an advanced content class be receiving enrichment. Please help me 
understand why we are coding this.  
A19: Not always.  Even though it's a gifted class, the teacher may also have xx.8 class in the same period and 
those students may not be enriched.  That applies to xx.1 (remedial), etc.   That is why it's a 'Y'/'N' field.  
 
Q20: I haven't been able to submit Data Collections survey data is there an issue with the site or is it just me?  
A20: Anyone having problems submitting the Data Collections Survey should submit a ticket through the 
helpdesk and Irish will follow-up with you. 
 
Q21: Student Class question - for the new 05.xxx courses that are reporting Delivery Model = 6 are you 
expecting the 05. to be reported as 05.8xxx?  
A21: No, the 05.0xxxx should not be changed to 05.8xxxx.  We have modified E6085 so it will not require a 
xx.8 for 05.x classes. 
 
 



 


